Tips en trips

De omgeving: De Achterhoek, de streek ten oosten van de rivier de IJssel, een streek met bossen, weilanden, houtsingels, landgoederen, kleine rivieren, pittoreske dorpjes en historische stadjes. De achterhoek is aantrekkelijk door het fraaie coulisselandschap met de authentieke Achterhoekse boerenhoeven en vele kastelen. Er zijn er wel zeventig. Ondanks dat de meeste in particulier bezit zijn, kunt u er toch nog enkele bezichtigen. Door al deze facetten is de Achterhoek een geliefd vakantiegebied.

Wandelen, te fiets of met eigen paard: De prachtige omgeving biedt fietsers, wandelaars, ruiters en menners unieke mogelijkheden om er op uit te trekken. U kunt hier genieten van de mooie natuur, welk jaargetijde het ook is. In de lente kunt u genieten van de jonge dieren in de wei en de natuur die aan het ontluiken is, in de zomer van een heerlijk zomerbriesje kijkend naar de glooiende lucht van de ondergaande zon. Of de herfst die altijd een prachtig kleurenpallet met zich meebrengt. Laten we de winter vooral niet vergeten die het landschap kan veranderen in een winters sprookje. Bomen vol met rijp en soms sneeuw die als een witte deken de natuur bedekt. In de maanden december en januari worden er vele midwinterwandelingen georganiseerd.

De routes leiden u over een uitgebreid netwerk van onverharde wegen en paden, door verschillende natuurgebieden en langs een keur van landgoederen, kastelen. Bijvoorbeeld de Grootte Veldroute of de bekende achtkastelenroute die trouwens ook met de auto te doen is. Of gaat u meer de culinaire kant op en kiest u voor een wijnroute. De kans is groot dat u onderweg diverse onbeheerde kraampjes tegen komt waar jam, eieren of andere zelfgemaakte producten te koop worden aangeboden. Op tal van plekken zijn "uutbloashuuskes" ingericht. Dat zijn huisjes met koffie,thee,fris (tegen vriendenprijs) en er is een fietspomp en toiletgelegenheid. Ze zijn meestal te vinden bij de kleinschalige plattelandsondernemers.

Steden en dorpjes: Vorden; “de Wildenborcherhof” ligt op 5 km. afstand van het achtkastelendorp Vorden. Deze heeft een kleine winkelstraat met een goede basis aan winkels. Tevens treft u hier enkele cafeetjes met terras en restaurants aan.

Lochem; ligt op ongeveer 6 km. van “de Wildenborcherhof”. Lochem is een pittoresk stadje met een binnenstad. Het heeft een aantrekkelijk centrum met een prachtige grote markt, een fraai raadhuis en de 14e-eeuwse Gudulakerk. U kunt er o.l.v. een gids een stadswandeling maken.

Zutphen; Zutphen is een kleine, historische Hanzestad met een grote oude binnenstad waar u op sommige plaatsen nog delen van de oude stadsmuur terug kunt vinden. U kunt hier ook deelnemen aan een stadswandeling met of zonder gids. Bijvoorbeeld de lekkerbekkenroute die voor een culinaire verrassing zorgt. Bent u minder goed te been dan kunt u de stad per “fluisterkar” bezichtigen. Of een leuke boottocht door de stadsgrachten en over de beide rivieren is een mogelijkheid.

Doetinchem; Een stad in bescheiden formaat als je kijkt naar de nationale maatstaven. Nog geen zestigduizend inwoners. Ook weer een oude binnenstad met leuke winkelcentra.

Bronkhorst; het kleinste stadje van Nederland ligt aan de westzijde van de Achterhoek, vlakbij de rivier de IJssel. Toeristisch zeer interessant door de vele gerestaureerde boerderijen, die nu dienst doen als galerie, winkel of restaurant, plus de nostalgische sfeer.

Kastelen en Tuinen: Wildenborch; ligt op nog geen kilometer afstand vanaf “de Wildenborcherhof” en was ooit het heenkomen van de roofridders van Wisch. De dichter A.C.W. Staring is hier opgegroeid. Het wordt nu bewoont door een nazaat van Staring en is dus uiteraard niet van binnen te bezichtigen. De tuin is in Engelse landschapsstijl met grote grasvelden, schitterende borders en doorkijkjes. Er staan vele beelden en eeuwenoude bomen. Deze wordt enkele keren per jaar opengesteld voor publiek. Ook is er jaarlijks de Staringavond met diavoorstelling.

Wiersse; 16 ha tuinen binnen een 32 ha groot landschapspark, wat geïnspireerd is door Ierse voorouders. Varens, bollen en heemplanten bij vijvers en beek vormen een verrassend contrast met de kleurrijke borders van de verdiepte tuin. Rond april tot oktober worden er 1 keer per week wandelingen met uitleg gehouden, tegen geringe vergoeding. Ook hier worden enkele keren per jaar open tuin dagen gehouden.

Vorden; Hier worden nog steeds huwelijken gesloten. De trouwzaal is ingericht in de 17e/18e eeuwse stijl. Veel ruimtes van keldergewelven t/m de tweede etage, zijn bij rondleidingen opengesteld of worden in dagdelen verhuurd. Op de tweede etage zijn verschillende suites waar men kan overnachten. In mei t/m september zijn er bij voldoende deelname rondleidingen. Ook op afspraak is mogelijk.

Verwolde; het statige, in 1776 gebouwde landhuis, vormt het centrum van een elegant landgoed. Het is stijlvol ingericht in de sfeer van de tijd van de vroegere bewoners. De omringende Franse stijltuin met koetshuis en oranjerie is in 1926 door tuinarchitect Hugo Poortman ontworpen. Huis Verwolde is van april t/m oktober opengesteld voor publiek.

Actief: Ook op actief gebied heeft de Achterhoek vele mogelijkheden. Hier worden er enkele genoemd. Ballonvaren, klootschieten, boerengolf, quadrijden, dropping, touwklimmen en tokkelen en kanoën.Maar wat dacht u van een ritje op de solex, step of vespa door de Achterhoek.

Op 2 km afstand van “de Wildenborcherhof” is het buitenzwembad “in de Dennen” gelegen. Verder zijn er openluchtzwembaden in Hengelo, Steenderen en Hoog-Keppel. In Lochem, Zelhem, Groenlo bevinden zich binnenbaden.

Dichtbij “de Wildenborcherhof”, op nog geen 2 km afstand is een 18-holes golfbaan gesitueerd van De Graafschap te Lochem. En in Hengelo(Gld) vindt u Golfcomplex ’t Zelle.
Dus de golfers kunnen hier prima hun slag slaan.

Attracties: Diverse musea, familiepark Cactus Oase in Ruurlo, Bierbrouwerij, Witte Wieven in Zwiep, Forellenvisvijver, Steengroeve in Winterswijk, Dierentuinen, etc.

Evenementen: Er wordt veel georganiseerd in de Achterhoek. Kunst 10-daagse in gem. Bronckhorst, Castle Fair bij kasteel Vorden, Achterhoekse paardedagen in Zelhem, Hanzefeesten is middeleeuws spektakel in Doesburg, kasteeltuinconcert in Ruurlo, Koetsenrit is een rit met antieke rijtuigen door Vorden, Preuverie in Winterswijk, Boekenmarkt in Zutphen, Kunstmarkt in Vorden en Zutphen, Gondelvaart in Bredevoort, diverse zomerfeesten, verschillende bloemencorso’s, Slag om Grolle in Groenlo, Bokbierdag in Zutphen, Slipjacht in Vorden en Winterswijk, diverse fiets- en wandelvierdaagsen, etc.

Voor meer informatie hier enkele links:

www.vvvbronckhorst.nl
www.ultimateadventures.nl
www.barchemse4daagse.nl
www.museummore.nl
www.wildenborch.nl
www.kastelenentuinen.nl
www.achterhoeksewijnen.nl
www.cactusoase.nl
www.brouwerij-rodenburg.nl

U ziet het, u hoeft zich niet te vervelen in de Achterhoek. Er is van alles te doen, te zien en te beleven. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon lekker niets doen en genieten van de rust en ruimte. Wat betreft de slogan “je komt op verhaal in de Achterhoek” is dus niets gelogen.


logo watermark